piątek, 17 marca 2017

Pasztet zdrowia z zielonej soczewicy z białą kaszą gryczaną i pieczarkami

Witajcie w tę nieśmiało budzącą się wiosnę,

Dziś mamy dla Was przepis na bezmięsny pasztet, który zasmakuje fanom mięsa oraz miłośnikom kuchni roślinnej. Proponujemy wersję z zielonej soczewicy i aromatyczną niepaloną kaszą gryczaną oraz pieczarkami. Pasztet ten jest świetny na kanapki jak i również serwowany samodzielnie jest niesamowicie sycącym daniem. Oddaje nam wszystko to, co w nim najcenniejsze i doskonale wpływa na nasze zdrowie.

Soczewica zielona to przede wszystkim źródło dobrze przyswajalnego białka. Zawarty w niej potas to eliksir na nasz układ krążenia i zbyt wysokie ciśnienie. Warto wspomnieć, że jest to także skarbnica kwasu foliowego oraz zawiera cenne taniny, które są cenne w profilaktyce przeciwnowotworowej.  Z kolei kasza gryczana to również źródło białka o wiele lepiej przyswajalnego niż to pochodzące ze zbóż (kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż). Białko z kaszy gryczanej dostarcza nam lizynę i tryptofan – bardzo ważne i unikatowe aminokwasy, dlatego też powinna w naszej diecie gościć jak najczęściej. Przede wszystkim kasza ta dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B oraz P i PP, cennych składników mineralnych takich jak między innymi magnez, wapń, żelazo czy fosfor. Pomaga budować i wzmacniać naszą odporność. 

Czego chcieć więcej? Tylko zajadać takie połączenie i cieszyć się zdrowiem. :)

Pasztet zdrowia z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną białą i pieczarkami
Pasztet z zielonej soczewicy z białą kaszą gryczaną i pieczarkami


Składniki (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy w 180 °C przez 75-80 minut):
- 400 g zielonej soczewicy (waga na sucho)
- 100 g kaszy gryczanej białej (niepalonej, waga na sucho)
- 500 g pieczarek startych na dużych oczkach
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 1 łyżka oregano suszonego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1-1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Zdrowa i roślinna wersja pasztetu

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości i zostawiamy do wystygnięcia. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, odcedzamy i również zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rumienimy cebulę na łyżce oleju, zdejmujemy z patelni i na kolejnej łyżce oleju podsmażamy pieczarki. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy do nich sos sojowy i chwilę odparowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę i kaszę miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy majeranek, oregano, tymianek, pieprz i chili w płatkach. Mieszamy po czym dodajemy cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy masę i próbujemy, czy nie potrzeba więcej soli lub pieprzu. Możecie zamiast soli dodać sos sojowy – doskonale podkreśli smak pieczarek a pasztet uzyska więcej cudownego aromatu. Masę przekładamy do keksówki, czy to wyłożonej papierem czy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dobrą bułką tartą lub płatkami gryczanymi. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 75-80 minut. Po wyjęciu z piekarnika pasztet zostawiamy na co najmniej 2 godziny aby się ściągnął i stygnąc uzyskał optymalną konsystencję. Potem zjadamy tak jak lubimy najbardziej. :)
Zdrowie na talerzu, a raczej na desce :)

Pozdrawiamy wiosennie,


Ania & Piotrek

4 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie pasztety, więc zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie bardzo się cieszymy i czekamy na wrażenia po. :)

      Usuń
  2. Zapisuję przepis - może uda mi się zrobić na Święta :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...