piątek, 18 marca 2016

Pasztet wielkanocny z soczewicy z jajkami przepiórczymi

Witajcie Kochani,

Wielkanoc puka do drzwi a raczej pcha się bez zaproszenia. :) Ciekawe, czy w tym roku będziemy mieli dodatkowe atrakcje pogodowe w postaci śniegu, czy też Wiosna postanowi rozgościć się na dobre.

Na Wielkanocnym stole w naszych domach rodzinnych wśród wielu tradycyjnych potraw,  gościł również zawsze pasztet. Oczywiście mięsny, czasami z jakimiś dodatkami w środku. Osoby, które nie jedzą mięsa, czy to z wyboru, czy też muszą ograniczyć jego spożycie wcale nie muszą z niego rezygnować. Co więcej, mogą przygotować taki pasztet bez udziału mięsa, że mięsożercy będą prosić o dokładkę. :) Mamy zatem dla Was przepis na pasztet z czerwonej soczewicy z jajkami przepiórczymi. Będą się one mościć pomiędzy suszonymi pomidorami, pieczarkami i oliwkami. Idealny dla wegetarian (o ile jedzą jajka), świetny dla miłośników warzyw oraz ciekawa forma dla oswajania dzieci z warzywami w innej postaci, lub też alternatywa do przemycenia im solidnej dawki białka. Taki pasztet skusi kolorami, wyglądem i smakiem. Jest to fantastyczna odmiana, nie tylko na święta. :)

Pasztet wielkanocny z czerwonej soczewicy z jajkami przepiórczymi
Wielkanocny pasztet z soczewicy


Składniki (na 1 keksówkę o wymiarach 12×22 cm):
- 400 g czerwonej soczewicy (waga na sucho)
- 1 duża cebula
- 200 g świeżych pieczarek
- 10-12 suszonych pomidorów
- mała garść czarnych oliwek
- 2 jajka kurze
- 6-8 jajek przepiórczych ugotowanych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Wnętrze pasztetu ;-)

Wykonanie:
Soczewicę moczymy krótko – około 10 minut (można ten krok pominąć). Zmieniamy wodę (zalewamy w proporcji podanej na opakowaniu) i gotujemy do miękkości zdejmując pianę . Odcedzamy dokładnie i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni starając się zostawić na niej jak najwięcej oleju, po czym wrzucamy na nią pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy. Gdy zmiękną dodajemy do nich połowę tymianku z przepisu. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy tak jak cebulę do wystygnięcia. W tym czasie oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w paski lub kostkę. Obieramy ze skorupek ugotowane jaka przepiórcze. Gdy mamy wszystko naszykowane wracamy do soczewicy. Soczewicę dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy, a dwie miksujemy na gładko. Następnie wrzucamy do niej ponownie niezmiksowaną soczewicę, dodajemy pieczarki, oliwki, cebulę i suszone pomidory, wbijamy 2 całe jajka oraz wszystkie przyprawy. Pieprzu nie żałujemy. Wyrabiamy masę i kontrolujemy jej smak. Masa na pasztet powinna być doprawiona wyraźnie i mocniej niż nam się wydaje – złagodnieje podczas pieczenia. Dlatego jeśli brakuje Wam w nim jeszcze czegoś – doprawcie wedle uznania. :) Następnie połowę masy przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy obrane całe przepiórcze jajka, a na nie wykładamy drugą część masy. Wygładzamy, wierzch można lekko docisnąć dłonią zwilżoną wodą. Pieczemy około 40-45 minut w 180 °C aż będzie złoty na wierzchu. Studzimy w blaszce. Kroimy dopiero zimny, najwcześniej po 2-3 godzinach od wyjęcia z piekarnika – nie będzie się rozlatywał. Zajadamy z ulubionymi dodatkami lub w kanapkach. Prawda, że pięknie i smakowicie wygląda? :)
Pięknie złocisty pasztet z czerwonej soczewicy
Ukryte przepiórcze jajka

Wiosną pachnące pozdrowienia,


Ania & Piotrek

6 komentarzy :

  1. Ale super ten pasztet. Musi być bardzo smaczny.
    Na świąteczny stół jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. :) Jest pyszny i nie wychodzi suchy. Na Wielkanoc idealny :)

      Usuń
  2. świetna propozycja wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Jest pyszny i serdecznie go polecamy :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...