sobota, 10 stycznia 2015

Zielone pesto z rukoli i ricotty

Witajcie Kochani,

Zima chyba odpuściła sobie nasz kraj i postanowiła dobić wszystkich deszczem oraz burą aurą. Brrrr! W taką pogodę najlepsze jest gorące kakao lub aromatyczna kawa, które lekko pobudzą nasze przygnębione i ospałe komórki nerwowe. Poprosimy dużą porcję! ;)

Mamy dziś dla Was propozycję szybkiego obiadu, który uzupełni choć trochę niedobory wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Serwujemy dziś makaron z zielonym pesto z rukoli i ricotty. Jest to danie ekspresowe – jego przygotowanie zajmuje tylko tyle, co ugotowanie makaronu. Pesto możecie też z powodzeniem wykorzystać jako dip, pastę do kanapek lub naleśników. Rukola to nie tylko źródło wymienionych wyżej niezbędnych nam pierwiastków, ale zawiera także witaminy A, C i K oraz bardzo cenny kwas foliowy. Wśród właściwości prozdrowotnych rukoli można wymienić  to, że ma działanie bakteriobójcze oraz wzmacnia naszą odporność. Zawiera luteinę, która jest cenna dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Bogactwo flawonoidów zawartych w rukoli, ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Może zainteresuje Was również to, że uważana jest od starożytności za bardzo skuteczny afrodyzjak. :) Analizując bogactwo składników, które ze sobą niesie, nie ma co do tego wątpliwości – pobudza, dodaje wigoru, wspomaga płodność. Jednym zdaniem – nic tylko brać i jeść! :)

Zielone pesto z rukoli i ricotty
Zielone pesto z rukoli i ricotty

Składniki (na 2-3 osoby):
- pół dużego opakowania rukoli
- 100 g ricotty
- 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami (nasz domowy tuning oliwy) – może być zwykła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- połowa opakowania dowolnego makaronu (u nas bavette – spłaszczone spaghetti)
Rukola

Wykonanie:
Gotujemy makaron. W tym czasie myjemy rukolę, osączamy z wody na ręcznikach papierowych lub za pomocą wirówki do sałaty (swoją drogą musimy sobie taką sprawić). Odłóżcie kilka listków do dekoracji. Wrzucamy rukolę do blendera, dodajemy oliwę, sok z cytryny i miksujemy na pastę. Następnie dodać możecie już ricottę, koniecznie trochę pieprzu i ewentualnie sól do smaku. Miksujcie chwilę, aż składniki się wymieszają. Odcedźcie makaron, ale zostawcie sobie pól szklanki wody z gotowania makaronu na wszelki wypadek. Wrzućcie odcedzony makaron z powrotem do garnka lub miski, dodajcie pesto i wymieszajcie. Jeśli nie chce się wszystko ładnie rozprowadzić dodajcie ociupinkę wody z gotowania makaronu. Rukola jest surowa, więc nie traci żadnych wartości i składników odżywczych. Możecie nakładać i zajadać niezwłocznie. Pyszności! :)
Obiad na stole - rukola rządzi!
Makaron z pesto z rukoli i ricotty

Zielone pozdrowienia,

Ania & Piotr

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...