piątek, 10 października 2014

Dynia na kremowo

Witajcie Kochani,

Gdzie nie spojrzeć cała gama odcieni pomarańczowych liści. Sezon na nie w pełni. W pełni także sezon na dynie. Spotkamy wiele odmian dyniowatych. Można zdecydowanie powiedzieć, że jest skarbnicą cennych substancji. Zawiera dużo β-karotenu, a także potas, wapń, witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że nie zawiera sodu, zatem osoby z nadciśnieniem lub problemami krążeniowymi mogą ją jeść. Pestki z dyni są jeszcze bardziej wartościowe odżywczo niż dynia. Są zdecydowaną bombą prozdrowotną. Polecamy. :)
Dynia na kremowo

Jest to warzywo, z którego można wyczarować wiele kulinarnych rarytasów. Placki, zupy, gulasze, ciasta, farsze i można by tak jeszcze wyliczać. My lubimy dynię w praktycznie każdym wydaniu. A jakie jest wasze ulubione wcielenie dyni?
Dynia muscat

Dziś proponujemy Wam aromatyczną, kremową zupę z dyni. Jest to zupa, która na pewno zawsze Wam się uda a jej przygotowanie jest banalne. Dopadliśmy odmianę muscat, o ciemno pomarańczowym, wyjątkowo aromatycznym i słodkim miąższu. Nasza zupa to wersja rozgrzewająca, a wszystko dzięki dodatkowi świeżej papryczki chili. Jest sycąca i idealna na jesienny obiad, czy jako pierwsze danie obiadu dla rodziny lub przyjaciół.
Wnętrze dyni muscat

Dynia na kremowo

Składniki (na 4-5 osób):
- 3  średnie marchewki
- 1 duża lub 2 średnie pietruszki
- 1 mały lub 0,5 średniego selera
- mały por
- około 1 kg dyni – u nas akurat dynia muscat
- 1 łyżka stołowa posiekanej drobno czerwonej papryczki chili
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- jogurt grecki lub typu greckiego do dekoracji

Wykonanie:
Zaczynamy od obrania i wyszorowania wszystkich warzyw na wywar. Marchewki, pietruszkę, selera i pora kroimy w plastry wrzucamy do garnka z ok. 2 litrami wody. Doprawiamy lubczykiem, pieprzem ziołowym, solą, pieprzem czarnym i gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Wtedy dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię i posiekane chili. Wszystkie warzywa powinny być pokryte tylko cienką warstwą bulionu. 
Zupa w garnku
Gotujemy około 15-20 minut aż dynia zacznie się rozpadać. Jest to moment, kiedy możemy zdjąć na chwilę zupę z ognia i zmiksować wszystko na gładko. Zanim zmiksujecie, odlejcie na wszelki wypadek trochę bulionu do miseczki. Zabezpieczycie się przed za rzadką zupą, lub będziecie mogli go dolać jak wyjdzie za gęsta. Stawiamy garnek ze zmiksowaną zupą na ogień i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, aby podkręcić smak zupy. Ewentualnie wtedy można też doprawić ją jeszcze solą i pieprzem, jeśli czegoś jej Waszym zdaniem brakuje. Zagotujcie zupę chwilę i możecie podawać. Prawda, że proste? :) Zupę podajemy z kleksem jogurtu greckiego, którą posypcie płatkami suszonego chili lub szczyptą świeżego. Jeśli macie, możecie posypać zupę świeżo prażonymi  pestkami dyni. Serwujemy takie pyszności od razu! :)
Pyszności dyniowe na talerzu

Pomarańczowe i dyniowe pozdrowienia,

Ania & Piotr

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...