poniedziałek, 1 czerwca 2015

Gofry gryczane z cukinii z ajvarem

Witajcie Kochani,

Dawno Nas tu nie było. Bardzo za to przepraszamy. Na swoje usprawiedliwienie mamy tylko tyle, że jesteśmy bardzo zajęci i nie mamy czasu na nic. Dosłownie. Z tego też powodu gotujemy rzadko. Sukcesywnie również wyjmujemy zapasy z zamrażalnika lub ratujemy się pomocą Naszych Mam. Przygotowujemy i organizujemy pewne niezwykle ważne wydarzenie w naszym życiu i pilnujemy, by wszystko odbyło się tak jak tego chcemy. Taki mamy intensywny czas w życiu, ale o tym może innym razem. :)

Dziś mamy dla Was ciekawą propozycję. Wytrawne gofry z cukinii i mąki gryczanej z ajvarem, czyli nietypowe połączenie, które przenosi nas wspomnieniami do wakacji spędzonych na Bałkanach. Ostatnio pogoda średnia, słońca nie za wiele, a my musieliśmy podładować akumulatory jakkolwiek. Stąd danie z odrobiną bałkańskiego słońca i energii. Przywieźliśmy z tamtych regionów jako kulinarny łup ajvar. Kolebka ajvaru to Serbia. Tradycyjnie jest to pikantna pasta sporządzana z papryki, bakłażanów, pomidorów i czosnku z dodatkiem octu, soli, pieprzu i chili. Co najważniejsze – papryka powinna być pieczona, bo tylko jej słodko-dymny aromat da paście odpowiedni smak i duszę. Pycha! :)

Gofry gryczane z cukinii z ajvarem
Gofry gryczane z cukinii z ajvarem

Składniki na gofry (na około 6-8 sztuk w zależności od wielkości gofrownicy):
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 średnia cukinia starta na drobnych oczkach, dobrze odciśnięta od soku
- 6 łyżek oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatki:
- ajvar
- jogurt naturalny przyprawiony ulubionymi ziołami
- listki bazylii do dekoracji (u nas czerwona bazylia)
Ajvar - kulinarny bałkański łup

Ajvar

Wykonanie:
Zaczynamy od gofrów. A dokładnie to od rozgrzania gofrownicy, a następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, mleko, olej. Mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy odciśniętą startą cukinię i ponownie mieszamy. W drugiej misce do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pozostaje nam tylko delikatnie wymieszać pianę z resztą ciasta. Pamiętajmy, że dodajemy pianę do ciasta oraz, że robimy to stopniowo. :) Gofry wykonane z mąki gryczanej oraz z dodatkiem cukinii będą dość ciężkie i nie wyrosną specjalnie spektakularne, ale są pyszne. :) Pieczemy około 4- 5 minut, ale to tez kwestia indywidualna gofrownicy oraz ustawionej temperatury ( u nas w skali mocy 1-6 nastawione na 5).
Upieczone gofry gryczane z cukinii
Gotowe gofry smarujemy solidnie ajvarem, polewamy jogurtem z ziołami i dekorujemy listkami bazylii.
Słoneczne wspomnienia z wakacji
Gofry gryczane z cukinii z ajvarem
Rewelacja smakująca słońcem i relaksująca wspomnieniami. Polecamy. :)

Pozdrawiamy serdecznie,

Ania & Piotrek



4 komentarze :

  1. Cudowne! :) Strasznie żałuję, że nie mam gofrownicy!

    Zapraszam do siebie na Brownie z kaszy jaglanej!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! :)
      Gofrownicę wyciągamy dosłownie kilka razy w roku, więc jak już jej mamy użyć to trzeba wyczarować coś ciekawego i smacznego. Jakoś tak nas natchnęło na takie cudo. :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Warzywne gofry, zaciekawiły mnie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...