Witajcie słonecznie,
U nas wiosna ostatnio zagościła i rozpieszcza słonecznymi
dniami. Oby już tak zostało. :)
Skoro na zewnątrz coraz więcej zieleni, czemu nie zjeść wiosennego
zielonego deseru? Dla nas taki deser to coś lekkiego, lekko orzeźwiającego w
smaku. Nasza propozycja to muffiny ze szpinakiem przykryte kołderką z
cytrynowej jogurtowej galaretki. Co Wy na to? :) Biała polewa – z mocno cytrynowym
akcentem doskonale podbija soczystą zieloność muffinów. Szpinak to świetny
sposób na naturalny barwnik do ciast, babeczek i muffinów. Takie ciasto przyjmuje
smak przypraw, więc nie ma ryzyka, że deser będzie miał wytrawny smak. ;) Są
bardzo smaczne i ostatnio nawet pełniły rolę tortu urodzinowego. ;)
Muffiny ze szpinakiem – zielony wiosenny deser
Muffiny ze szpinakiem - zielony wiosenny deser |
Składniki (na 10-12 muffinów, pieczemy ok. 20 minut w 180
°C):
- 250 g mąki
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1cytryny
- 60 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 2 duże garście świeżego szpinaku np. baby
- 6 łyżek oleju
Składniki na polewę:
- 1 duży jogurt naturalny (400 g)
- 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 2-3 łyżkach
wrzątku
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1
cytryny
- skórka starta z cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika. Gdy piekarnik nagrzeje
się do odpowiedniej temperatury zaczynamy robić ciasto. W większej misce
mieszamy suche składniki na muffiny, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy,
cukier oraz skórkę z cytryny. Odmierzony olej miksujemy blenderem na gładką
masę razem ze świeżymi liśćmi szpinaku i wlewamy do drugiej miseczki. Dodajemy
mleko, jajko, sok z cytryny i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy składniki mokre
do suchych i szybko mieszamy masę. Nie musi być bardzo dokładnie. Porcjujemy
ciasto do foremek (u nas silikonowe foremki na muffiny) i pieczemy. W tym
czasie możemy zacząć przygotowywać polewę. Polewa ma formę galaretki, która w
temperaturze pokojowej nie spływa z muffinów. W jakimś naczyniu mieszamy jogurt z sokiem z
cytryny, dodajemy cukier puder i dajemy im chwilę, żeby się wszystko
przegryzło. Próbujemy i jeżeli wyda wam się to za kwaśne lub za słodkie
dodajcie odpowiednio trochę cukru lub soku z cytryny. Gdy muffiny są już
upieczone, wymyjemy je i dajemy im ostygnąć.
Wiosna w muffinach |
Muffiny ze szpinakiem |
Gdy ostygną to możemy zacząć
wykańczać polewę. Rozpuszczamy żelatynę w 2-3 łyżkach wrzątku. Jeśli się nie
rozpuszcza, dodajcie kolejną łyżkę wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę zastawiamy do
wystygnięcia. Gdy żelatyna jest już zimna, dodajemy ją do doprawionego jogurtu
i dokładnie mieszamy przez dłuższą chwilę. Wstawiamy masę na chwilę do lodówki –
ale musimy obserwować, gdy zacznie lekko tężeć, to szybko rozprowadzamy ją na muffinach,
dekorujemy startą skórką z cytryny i całość wstawiamy do lodówki na co najmniej
pół godziny. Pamiętajcie, żeby nie dać na wierzch zbyt dużo skórki, bo całość będzie dawać odczucie goryczy, a nie o to nam chodzi. ;) Gotowe muffiny
serwujemy nie tylko wiosną. :)
Cytrynowo – szpinakowe pozdrowienia,
Ania
& Piotr
Uwielbiam taki kolor a muffiny ze szpinakiem są super
OdpowiedzUsuńKolor mają energetyczny i fantastyczny. :) Zgadzamy się w 100% :)
UsuńMają piękny kolor, super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńTakie soczyście zielone są :) Dziękujemy :)
Usuń