piątek, 20 marca 2015

Muffiny ze szpinakiem – zielony wiosenny deser

Witajcie słonecznie,

U nas wiosna ostatnio zagościła i rozpieszcza słonecznymi dniami. Oby już tak zostało. :)
Skoro na zewnątrz coraz więcej zieleni, czemu nie zjeść wiosennego zielonego deseru? Dla nas taki deser to coś lekkiego, lekko orzeźwiającego w smaku. Nasza propozycja to muffiny ze szpinakiem przykryte kołderką z cytrynowej jogurtowej galaretki. Co Wy na to? :) Biała polewa – z mocno cytrynowym akcentem doskonale podbija soczystą zieloność muffinów. Szpinak to świetny sposób na naturalny barwnik do ciast, babeczek i muffinów. Takie ciasto przyjmuje smak przypraw, więc nie ma ryzyka, że deser będzie miał wytrawny smak. ;) Są bardzo smaczne i ostatnio nawet pełniły rolę tortu urodzinowego. ;)

Muffiny ze szpinakiem – zielony wiosenny deser
Muffiny ze szpinakiem - zielony wiosenny deser

Składniki (na 10-12 muffinów, pieczemy ok. 20 minut w 180 °C):
- 250 g mąki
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1cytryny
- 60 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 2 duże garście świeżego szpinaku np. baby
- 6 łyżek oleju

Składniki na polewę:
- 1 duży jogurt naturalny (400 g)
- 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 2-3 łyżkach wrzątku
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- sok  wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka starta z cytryny do dekoracji

Wykonanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika. Gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury zaczynamy robić ciasto. W większej misce mieszamy suche składniki na muffiny, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier oraz skórkę z cytryny. Odmierzony olej miksujemy blenderem na gładką masę razem ze świeżymi liśćmi szpinaku i wlewamy do drugiej miseczki. Dodajemy mleko, jajko, sok z cytryny i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i szybko mieszamy masę. Nie musi być bardzo dokładnie. Porcjujemy ciasto do foremek (u nas silikonowe foremki na muffiny) i pieczemy. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać polewę. Polewa ma formę galaretki, która w temperaturze pokojowej nie spływa z muffinów. W jakimś naczyniu mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i dajemy im chwilę, żeby się wszystko przegryzło. Próbujemy i jeżeli wyda wam się to za kwaśne lub za słodkie dodajcie odpowiednio trochę cukru lub soku z cytryny. Gdy muffiny są już upieczone, wymyjemy je i dajemy im ostygnąć. 
Wiosna w muffinach
Muffiny ze szpinakiem
Gdy ostygną to możemy zacząć wykańczać polewę. Rozpuszczamy żelatynę w 2-3 łyżkach wrzątku. Jeśli się nie rozpuszcza, dodajcie kolejną łyżkę wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę zastawiamy do wystygnięcia. Gdy żelatyna jest już zimna, dodajemy ją do doprawionego jogurtu i dokładnie mieszamy przez dłuższą chwilę. Wstawiamy masę na chwilę do lodówki – ale musimy obserwować, gdy zacznie lekko tężeć, to szybko rozprowadzamy ją na muffinach, dekorujemy startą skórką z cytryny i całość wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Pamiętajcie, żeby nie dać na wierzch zbyt dużo skórki, bo całość będzie dawać odczucie goryczy, a nie o to nam chodzi. ;) Gotowe muffiny serwujemy nie tylko wiosną. :)

Cytrynowo – szpinakowe pozdrowienia,

Ania & Piotr



4 komentarze :

  1. Uwielbiam taki kolor a muffiny ze szpinakiem są super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor mają energetyczny i fantastyczny. :) Zgadzamy się w 100% :)

      Usuń
  2. Mają piękny kolor, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...