środa, 27 stycznia 2016

Orientalna kaczka w pomarańczach

Witajcie w tę styczniową aurę,

Czy Wy też tak macie, że jak zimno za oknem nachodzi Was ochota na orientalne smaki? My zdecydowanie tak. Za pewne dlatego, że nic tak nie rozgrzewa jak takie aromaty i człowiek od razu czuje się lepiej po uwolnieniu kilku endorfin. :)

Orientalna kaczka pieczona z pomarańczami to nasza propozycja na dziś. Polacy jedzą wciąż mało kaczek i myślimy, że warto to zmienić, bo to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Nasz przepis nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest pyszny i aromatyczny, w sam raz na zimowy obiad. Czasu wymaga jedynie jej upieczenie. Resztki warto wykorzystać na kolację lub do sałatki do pracy. :) Polecamy, bo to kaczka palce lizać. :)

Orientalna kaczka w pomarańczach
Orientalna kaczka w pomarańczach

Składniki:
- 1 kaczka (nasza miała około 2,3 kg)
- 2 duże pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ½ łyżeczki soli (możecie dać więcej my po prosto solimy mało)
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 6-7 goździków
Cudownie pachnące pomarańcze

Aromatyczne przyprawy

Wykonanie:
Z miodu, soku wyciśniętego z połowy jednej pomarańczy, skórki z pomarańczy oraz wszystkich przypraw robimy pastę. W zależności od użytego miodu będzie rzadsza lub gęstsza. Nacieramy nią kaczkę na zewnątrz i w środku dokładnie. Staramy się by zużyć całą pastę. Do środka kaczki wkładamy 3 goździki. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie pomarańcze a dokładnie 1,5 pomarańcza kroimy w plastry. Zostawiamy 3-4 plastry do ułożenia na kaczce a pozostałe wkładamy do środka. Plastry pomarańczy ułożone na kaczce przypinamy do niej goździkami (każdy plaster goździkiem).
Przypinamy kaczce pomarańcze goździkami
Układamy w brytfannie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym – co ważne nie przykrywamy podczas pieczenia. Jeżeli wytopi się dużo tłuszczu to trzeba go w czasie pieczenia zlać, zwłaszcza jeśli zależy Wam na chrupiącej skórce. Pieczemy w 180 °C a czas pieczenia zależy od wielkości kaczki - stosowaliśmy przelicznik w przybliżeniu 1 godzina i 10 minut na 1 kg mięsa. Nasza kaczka piekła się 2,5 godziny. 
Można już kaczkę zajadać
Wyszła pyszna i niesamowicie aromatyczna. Polecamy serdecznie! :)

Pozdrawiamy aromatycznie,

Ania & Piotrek



2 komentarze :

  1. Lubię i kaczkę i orientalne smaki,więc to przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cieszymy się, ze przepis Ci przypał do kubków smakowych. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...