niedziela, 6 lipca 2014

Schab z grilla w towarzystwie makaronu

Witajcie Kochani,

Czy Wy też odczuwacie, że lato mamy w Polsce szalone? Albo mamy jesień latem, albo żar tropików niczym na Karaibach. Ze skrajności w skrajność chciałoby się rzec. Taka pogoda byłaby przyjemna, gdyby można było odpoczywać z książką na leżaku pod zaprzyjaźnionym drzewkiem. Ale marzenia urlopowe zostawmy i przejdźmy do sedna.

Dziś mamy dla Was propozycję na mięsiwo z grilla, czyli nasz niedzielny obiad. A dokładnie soczysty, aromatyczny schab. Sekret tego dania to marynata do mięsa. Żadne zaskoczenie i ameryki nie odkrywamy, ale chcemy się z Wami naszym pomysłem podzielić. Sezon grillowy trwa w pełni, więc korzystajmy z niego póki się da. Co prawda u nas tym grillem była patelnia, ale danie wychodzi pyszne z każdej odmiany grillowego sprzętu. :) Pasuje do ziemniaków pod różną postacią, różnorodnych sałat i sałatek, makaronów. Można podawać go również z ryżem. Nas naszło na kluchy. Podaliśmy go z tym pomidorowym makaronem w wersji ekspresowej i smakowało wszystko wybornie. Zatem podajemy Wam przepis.

Aromatyczny i soczysty schab z grilla z ekspresowym makaronem pomidorowym
Schab z grilla


Składniki na 4 kotlety schabowe:
- 4 średniej wielkości kotlety ze schabu
- sól i pieprz do smaku
- marynata:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka dobrego ketchupu
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki mieszanki ziół do sałatki greckiej przywiezionej z Krety                 o której wspominaliśmy już w tym przepisie
Soczysty aromatyczny schab prosto z rusztu

Dokładny przepis na ekspresowy pomidorowy makaron znajdziecie TUTAJ.

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miseczki, najlepiej tej, w której mięso się będzie marynować dodajemy wszystkie jej składniki. Dobrze wymieszajcie, żeby wszystko miało szansę się dobrze przegryźć. Odstawcie ją na chwilę. W tym czasie lekko rozbijcie schaby, oprószcie pieprzem solidnie i lekko solą. Następnie włóżcie kotlety do marynaty starannie ją na nich rozprowadzając. Gdy schab jest nią pokryty odstawcie na co najmniej 30 minut. Możecie to zrobić także dzień wcześniej. My marynowaliśmy schaby tym razem ok. 2 godzin. Tak przygotowane kotlety można już grillować. Układamy je na rozgrzanym ruszcie (u nas patelnia grillowa) i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Mięso dzięki krótkiej obróbce i tej marynacie jest soczyste, aromatyczne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Do tego ulubione dodatki i można pałaszować. Może nasza propozycja dodatków i podania Wam się spodoba. Polecamy wszystkim, a miłośnikom tradycyjnego schabowego jako smakowitą odmianę przede wszystkim. :)
Schab z grilla z ekspresowym pomidorowym makaronem

Smacznego i aromatycznego Wam życzymy,

Ania & Piotr

P.S. Piszą o nas inni blogerzy. :) http://klaczkowaurodowa.blogspot.com/2014/07/nie-samymi-kosmetykami-czowiek-zyje.html Co kobiecie na sercu leży - dziękujemy bardzo :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...