Witajcie Kochani,
Jak Wasz sezon grillowy.
U nas patelnia grillowa nadal święci triumfy. Tym razem pomogła nam w
przygotowaniu pysznego pomarańczowego łososia. Warto wybierać na grilla ryby. W
naszym kraju ciągle to rzadkie zjawisko. Chętniej je zamawiamy niż robimy sami.
Ilu z Was zamówiło w jakiejś restauracji grillowaną rybę? Na pewno wielu. A ilu
zrobiło ją samemu? Wiemy, że wiele osób boi się grillowania ryb. A to nic
strasznego ani trudnego. Dziś chcieliśmy Wam to pokazać oraz to, że taka ryba
może też smakować zupełnie inaczej. Mieliśmy ochotę na cytrusową nutę i tak też
się stało. Ryba wyszła pyszna, soczysta, aromatyczna i rozpływała się w ustach.
Polecamy i zapraszamy do zapoznania się z przepisem. :)
Pomarańczowy łosoś z grilla
Składniki:
- filet z łososia (taki
ok. 500 g), który da się podzielić na 4 ładne kawałki
- pieprz i słodka papryka
w proszku do smaku
- marynata do ryby:
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z połowy pomarańczy
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Cytrusy do marynaty |
Wykonanie:
Rybę myjemy i osuszamy
ręcznikiem. Jeśli na skórce łososia są łuski, trzeba je usunąć, ale oczywiście
zostawić skórę. Przekrójcie na 4 kawałki rybę i każdą porcję natrzyjcie
odrobiną pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Gdy ryba jest przygotowana to
szykujemy marynatę. Do miski wlejcie sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny,
oliwę, sos sojowy i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie startą skórkę z pomarańczy,
skórkę z cytryny, pieprz i słodką paprykę. Ponownie wymieszajcie dokładanie,
zwracając uwagę by nie było grudek papryki. W takiej miksturze zanurzcie
łososia skórą do góry, a mięsem w dół (tylko do zdjęcia jest odwrócony ;) ) i marynujcie przez około godzinę (minimum
30 minut). Gdy jest bardzo ciepło, możecie rybę w tej marynacie wstawić do
lodówki. Największy wysiłek już za Wami. ;)
Teraz tylko rozgrzewamy grill,
patelnię grillową lub piekarnik (w nim koniecznie zwińcie rybę w folię
aluminiową) i przystępujemy do dzieła. Wyjmijcie rybę z marynaty, ale jej za
bardzo nie odciskajcie. Po prostu niech nadmiar płynu spłynie i już. Takie
kawałki łososia grillują się błyskawicznie 2-3 minuty z każdej strony w
zależności od grubości. Gotowe. Dla ozdoby i kontrastu smakowego podaliśmy
naszego łososia z tapenadą z zielonych oliwek na którą przepis znajdziecie tutaj. Dodatki możecie wybrać dowolnie i wedle upodobań. Podaliśmy rybę z ryżem aromatyzowanym słodką papryką w proszku i fasolką szparagową. Całość pachnie
cudownie, smakuje wybornie i ustach się rozpływa. Wierzcie nam, że nie
poprzestaniecie na jednym kawałku. ;)
Łosoś w marynacie |
U nas pomarańczowy łosoś podany był daniem głównym. Doskonałym wstępem do takiej pysznej ryby jest znana Wam już zupa-krem, na którą przepis znajduje się tutaj (a jeśli nie znana to zajrzyjcie tam koniecznie). Smacznego łososiowania! :)
Pomarańczowy łosoś w towarzystwie ryżu, tapenady i fasolki |
Aromatyczne pozdrowienia
znad patelni,
Ania & Piotr
pyszne rybki
OdpowiedzUsuń