poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pomarańczowy łosoś prosto z grilla

Witajcie Kochani,

Jak Wasz sezon grillowy. U nas patelnia grillowa nadal święci triumfy. Tym razem pomogła nam w przygotowaniu pysznego pomarańczowego łososia. Warto wybierać na grilla ryby. W naszym kraju ciągle to rzadkie zjawisko. Chętniej je zamawiamy niż robimy sami. Ilu z Was zamówiło w jakiejś restauracji grillowaną rybę? Na pewno wielu. A ilu zrobiło ją samemu? Wiemy, że wiele osób boi się grillowania ryb. A to nic strasznego ani trudnego. Dziś chcieliśmy Wam to pokazać oraz to, że taka ryba może też smakować zupełnie inaczej. Mieliśmy ochotę na cytrusową nutę i tak też się stało. Ryba wyszła pyszna, soczysta, aromatyczna i rozpływała się w ustach. Polecamy i zapraszamy do zapoznania się z przepisem. :)

Pomarańczowy łosoś z grilla
Łosoś prosto z grilla

Składniki:
- filet z łososia (taki ok. 500 g), który da się podzielić na 4 ładne kawałki
- pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
- marynata do ryby:
  •          sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  •         sok z połowy cytryny
  •          skórka starta z połowy pomarańczy
  •          skórka z połowy cytryny
  •         1 łyżka oliwy
  •          2 łyżki sosu sojowego
  •          0,5 łyżeczki pieprzu
  •          0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Cytrusy do marynaty

Wykonanie:
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem. Jeśli na skórce łososia są łuski, trzeba je usunąć, ale oczywiście zostawić skórę. Przekrójcie na 4 kawałki rybę i każdą porcję natrzyjcie odrobiną pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Gdy ryba jest przygotowana to szykujemy marynatę. Do miski wlejcie sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny, oliwę, sos sojowy i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie startą skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny, pieprz i słodką paprykę. Ponownie wymieszajcie dokładanie, zwracając uwagę by nie było grudek papryki. W takiej miksturze zanurzcie łososia skórą do góry, a mięsem w dół (tylko do zdjęcia jest odwrócony ;) ) i marynujcie przez około godzinę (minimum 30 minut). Gdy jest bardzo ciepło, możecie rybę w tej marynacie wstawić do lodówki. Największy wysiłek już za Wami. ;)
Łosoś w marynacie
Teraz tylko rozgrzewamy grill, patelnię grillową lub piekarnik (w nim koniecznie zwińcie rybę w folię aluminiową) i przystępujemy do dzieła. Wyjmijcie rybę z marynaty, ale jej za bardzo nie odciskajcie. Po prostu niech nadmiar płynu spłynie i już. Takie kawałki łososia grillują się błyskawicznie 2-3 minuty z każdej strony w zależności od grubości. Gotowe. Dla ozdoby i kontrastu smakowego podaliśmy naszego łososia z tapenadą z zielonych oliwek na którą przepis znajdziecie tutaj. Dodatki możecie wybrać dowolnie i wedle upodobań. Podaliśmy rybę z ryżem aromatyzowanym słodką papryką w proszku i fasolką szparagową. Całość pachnie cudownie, smakuje wybornie i ustach się rozpływa. Wierzcie nam, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. ;)
U nas pomarańczowy łosoś podany był daniem głównym. Doskonałym wstępem do takiej pysznej ryby jest znana Wam już zupa-krem, na którą przepis znajduje się tutaj (a jeśli nie znana to zajrzyjcie tam koniecznie). Smacznego łososiowania! :)
Pomarańczowy łosoś w towarzystwie ryżu, tapenady i fasolki

Aromatyczne pozdrowienia znad patelni,

Ania & Piotr


1 komentarz :

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...