Witajcie w ten długi wakacyjny weekend,
Mamy nadzieję, że trochę wykorzystaliście wakacyjnie
mijający długi sierpniowy weekend. My trochę zabawiliśmy w kuchni. Z racji
tego, że mieliśmy więcej wolnego czasu, zmierzyliśmy się z potrawą, która go wymaga.
Mamy dla Was propozycję wytrawnej tarty z kurczakiem, która sprawdzi się jako ciepłe
danie główne na obiad z przyjaciółmi. Sprawdzi się także jako placek na zimno,
który można zabrać np. do pracy lub piknik. Wcześniej zaproponowaliśmy Wam tartę z owocami, którą znajdziecie tutaj. Naszą przygodę z wytrawnymi tartami
dopiero zaczynamy. Ta nam bardzo
smakowała i indukowała chęć do tworzenia nowych kompozycji smakowych.
Dostaliśmy ostatnio od przyjaciół książkę z przepisami na wytrawne tarty oraz quiche.
(Dziękujemy :) ) Mamy zatem z czego czerpać inspiracje i zbiór przepisów do
testowania. Naszym zdaniem takie tarty to świetna alternatywa dla pizzy czy
zapiekanek makaronowych. Polecamy i zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
:)
Tarta z kurczakiem, pieczarkami, papryką i cukinią
Tarta z kurczakiem |
Składniki na ciasto kruche (na formę 30 cm):
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
Składniki na farsz:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej Bazyli
- 1 łyżeczka przyprawy do sera feta (przywieziona z Grecji
przez mamę Piotrka, w składzie są na pewno suszone pomidory, natka pietruszki,
bazylia, a czy coś jeszcze to nie wiemy ;) )
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie składników |
Składniki na masę do zalania tarty:
- 4 jajka
- 150 ml śmietany 30%
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki drobno startego dojrzewającego żółtego sera
(+ 0,5 szklanki do dekoracji i zapieczenia na wierzchu)
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
Nadziewanie tarty |
Wykonanie:
Ze składników na ciasto kruche zagniatamy szybko masę i
wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Można ustawić piekarnik na 180°C i
pozwolić by dobrze się rozgrzał. W tym czasie przygotowujemy sobie składniki na
farsz. Zioła do przyprawienia farszu dzielmy mniej więcej na 3 części. Piersi z
kurczaka kroimy na dużą kostkę i doprawiamy częścią ziół, solą i pieprzem.
Smażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Zdejmujemy, po czym na patelni lądują
pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Gdy
odparuje z nich woda, je również zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy
łyżkę oliwy i podsmażamy czerwoną paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Pamiętajmy
by doprawić ją ziołami i pieprzem. Gdy zmięknie zdejmujemy z patelni. Odcedzamy
groszek konserwowy – warto odsączyć go dodatkowo na ręczniku papierowym. Cukinię
kroimy w cienkie plasterki lub pól plasterki. Jeśli pestki są duże, trzeba ją wydrążyć
i potem pokroić. Jeśli cukinia ma ładną i cienką skórkę to ją zostawcie.
Smakować będzie tak samo dobrze, a efekt kolorystyczny będzie fajniejszy.
Dekorowanie tarty |
Wyjmujemy
ciasto z lodówki i wyklejamy formę do tarty. Wstawiamy je do piekarnika na 15
minut – tak by ciasto się podpiekło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i układamy
na nim podsmażonego kurczaka, pieczarki, paprykę i groszek konserwowy. Można
wszystko na cieście przemieszać dłońmi. Na wierzchu układamy ładnie plasterki
lub półplasterki cukinii. Przygotowujemy teraz masę jajeczną, którą zalejemy
farsz tarty. Wymieszajcie dokładnie w naczyniu jajka, śmietanę, jogurt, pół
szklanki startego żółtego sera oraz tymianek, bazylię i pieprz. Taką miksturą
zalejcie tartę i wstawcie ją do piekarnika na 40 – 45 minut (temperatura 180°C).
Po pół godziny pieczenia posypcie wierzch tarty pozostałym żółtym serem. Będzie
ładnie po zapieczeniu wyglądał na wierzchu naszego wytrawnego placka. Pałaszujcie
na ciepło od razu, lub później na zimno. Smakuje rewelacyjnie. :)
Pyszna tarta z kurczakiem, pieczarkami, papryką i cukinią |
Pozdrawiamy weekendowo,
Ania
& Piotr
Bogate ma wnętrze ta tarta. Wydaje się dość ciężka, ale zdjęcia prezentują się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńByło na bogato, bo był to obiad z przyjaciółmi. Ciężka tylko się wydaje a gościom bardzo smakowała. Myślimy nad kolejną wersją wytrawnej tarty i szukamy inspiracji. :)
UsuńPozdrawiamy :)
Faktycznie, farsz bardzo obfity, ale z chęcią bym spróbowała kawałek :) Im więcej warzyw tym lepiej! :)
UsuńZ samymi warzywami - bez kurczaka też jest pyszna. :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) To kawał smacznej i sycącej tarty :) Pozdrawiamy. :)
UsuńBardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Bardzo ciekawy przepis, testowany przeze mnie kilka razy.
OdpowiedzUsuńco zamiast bazylii?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńwyglada smakowiecie
OdpowiedzUsuń