Witajcie Kochani,
Witamy Was po przerwie,
która była efektem permanentnego braku czasu. Natłok codziennych spraw, ale i
nadzwyczajne wydarzenia zrobiły swoje. Otóż Ania tocząc bój o swój doktorat
stoczyła walkę z pierwszym egzaminem - filozofią. (Teraz już wiecie skąd tytuł
posta :) ). Katowała ją niemiłosiernie i miło nam poinformować, że walkę
stoczyła zwycięsko. Egzamin zdany, kolejne w dalszej perspektywie, więc można
wrócić do przyjemniejszych spraw, czyli do naszego bloga. :)
Mamy dziś dla Was
propozycję błyskawicznej przekąski na bazie sera z niebieską pleśnią. Jest
błyskawiczna, wymaga tylko 4 składników, noża, deski do krojenia i talerza do
podania. Jest świetnym finger food’em, którym można się delektować nie tylko na
przyjęciach, ale i a może przede wszystkim podczas wyjątkowych wieczorów we
dwoje z lampką wina. :) Ewentualnie w obecnej sytuacji na świecie z kieliszkiem
cydru z polskich jabłek. ;)
Wieczór we dwoje |
Niebieski ser pleśniowy z
gruszką i rukolą serwowany na krakersach.
Krakersy, rukola, gruszka i ser pleśniowy |
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie sera z
błękitną pleśnią, np. typu blue lub inny
- 1 dobra, duża i słodka
gruszka
- 12-16 ulubionych
krakersów
- 1 garść umytej rukoli
Wykonanie:
Wykonanie to jak już
pisaliśmy na początku, żadna filozofia. ;) Na talerzu układamy krakersy jeden
obok drugiego. Na krakersach układamy po 2-3 listki rukoli, a na nich cienkie
półplasterki gruszki. Na takiej smacznej bazie, układamy dość cienkie plasterki
sera pleśniowego. Najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby i kieliszka
ulubionego wina. Polecamy. :)
Talerz z serowymi przekąskami |
Smacznego :)
ser plesniowy pycha
OdpowiedzUsuń