poniedziałek, 14 lipca 2014

Sałatka warstwowa z brokułem i pieczarkami

Witajcie słonecznie,

Wielu z Was pewnie zaczęło urlopy, wielu jest już po wakacyjnych wojażach, a inni jeszcze odliczają dni do pakowania walizek. My zaliczamy się do tej ostatniej grupy. Ostatnio jesteśmy strasznie zajęci codziennością i zawodowymi obowiązkami. Może dlatego tęskno nam za urlopem i odpoczynkiem w jakimś urokliwym miejscu.

Dziś mamy dla Was propozycję sałatki, którą pałaszują nasi goście w każdych ilościach. Znika błyskawicznie ze stołu a my cieszymy się, że smakuje zarówno starszym jak i młodszym. Ta sałatka kojarzy nam się z wakacjami ze względu na swoją kolorystykę. Dużo w niej „słońca”, gęsto od „zielonych soczystych liści”. Jej wykonanie zajmuje więcej niż 10 minut, ale naprawdę warto. Jest świetnym dodatkiem do wędlin na imieninowym stole. Sprawdza się też znakomicie jako dodatek do grillowanych mięs. Jest też super samodzielną przekąską.

Sałatka warstwowa z brokułem i pieczarkami
Sałatka z brokułem i pieczarkami

Składniki na dużą miskę sałatki (na 8-10 osób):
- 2 brokuły
- ok. 0,5 kg pieczarek
- mała posiekana drobno cebula
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- ok. 10 łyżek dobrego ketchupu
- ok. 200-250 g majonezu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Składniki sałatki
Wierzch sałatki

Wykonanie:
Podzielony na różyczki brokuł ugotujcie w lekko osolonej wodzie tak, aby jego łodyżki były ciut twardsze. Odcedźcie go solidnie i zostawcie do wystygnięcia. Jeśli Waszym zdaniem jakieś różyczki będą zbyt duże, to pokrójcie je dopiero po ugotowaniu na mniejsze, równe kawałki. Ugotujcie jajka na twardo, a gdy ostygną pokrójcie w drobną kosteczkę i doprawcie w jakimś naczyniu solą i pieprzem – potem będzie to niemożliwe. Posiekaną drobno cebulę podsmażcie na łyżce oleju. Gdy będzie gotowa dodajcie na patelnię pokrojone pieczarki – najlepiej nie drobno (np. plasterki), żeby było coś czuć na zębach. ;) Gdy już będą prawie gotowe, to jeszcze na patelni doprawcie je solą i pieprzem, po czym zostawcie do wystygnięcia. Dobrze odsączcie kukurydzę, żeby nie oddała potem wody do sałatki. Gdy wszystko, co miało ostygnąć jest już chłodne, możecie zabierać się do układania sałatki. Każdego składnika powinno wystarczyć na 2 warstwy, więc każdy podzielcie sobie na dwie części. Na dnie miski lądują 2-3 łyżki majonezu, a na nim brokuł. Na różyczkach brokułowych ląduje kukurydza, a na niej 5 łyżek ketchupu. Następnie układany pokrojone jajka a na nich warstwę pieczarek, którą smarujemy cienko majonezem. I ponownie zaczynamy, czyli brokuł, kukurydza, ketchup, jajka, pieczarki. Wierzch sałatki posmarujcie cienko majonezem w miarę ładnie i gładko. My tym razem ozdobiliśmy ją brokułowymi różyczkami. Wyglądała wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakowała. Polecamy o każdej porze dnia i roku. Smakuje zawsze tak samo dobrze. :)
Gotowa sałatka warstwowa z brokułem i pieczarkami

Kolorowe pozdrowienia,


Ania & Piotr

15 komentarzy :

  1. Sałatkę robi się szybko, ale ma jedną dużą wadę : szybko znika ;P. Jeśli jest wolna chwila , polecam zrobienie wzbogaconej wersji : z kurczakiem smażonym w przyprawie gyros. Wówczas można z powodzeniem wciskać bez żadnej wędliny. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, z kurczakiem też jest pycha i szybko znika! :) Dziękujemy za komentarz i propozycję innej wariacji tej sałatki. :)
    Polecić możemy również przetestowanie wersji z żółtym serem, startym na grube wiórki. Zaostrza smak sałatki, a co więcej - można nim zastąpić jajka, jeśli ktoś ich nie lubi, musi ograniczać, lub mu nie pasują pod jakimś innym kątem. :)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sałatka:) Ja bardzo lubię wszelkie sałatki, a zwłaszcza te warstwowe.
    Jestem dziesiąta obserwatorką waszego bloga. Toż to prawdziwy znak! ;) Pozdrawam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. :) Tez uwielbiamy sałatki, a warstwowe super się prezentują na stole i kuszą swoich zjadaczy. ;)
      Bardzo nam miło i faktycznie to musi być jakiś znak. Pozdrawiamy dziesiątą obserwatorkę:)

      Usuń
  4. Sałatka przepyszna, znika w szybkosci światła. Idealna na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smakuje wszystkim bez wyjątku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam sałatki warstwowej, ale wiem, ze jest bardzo popularna szczególnie w wersji imprezowej. musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy sałatkę można zrobić dzień prędzej? próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej jest ją zrobić na świeżo, lub ewentualnie "sosy" dodać na drugi dzień tylko na wierzch. Wtedy powinno być ok. :)

      Usuń
  7. Sprawdź najlepsza oferta konta bankowego na numer polskiego konta bankowego

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i będę smakować na imprezie...czy zaskoczę gości??? zobaczę 🤔🤔🤔🤔😆

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaskakująco dobra - sądziłam, że może będzie trochę mdła, ale jest naprawdę pyszna. Jedyne co bym zmieniła to jednak za dużo majonezu jak na mój gust, następnym razem wymieszam go 1:1 z jogurtem i może dodam ząbek czosnku. No i wypróbuję czy sprawdzi się posypanie jej prażonym słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...