piątek, 19 stycznia 2018

Recenzja książki – „Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Moniki Śmigielskiej, Wydawnictwo Znak Horyzont

Witajcie Kochani,

Pewnie wielu z Was zna bloga kulinarnego Kuchenny Kredens prowadzony przez Monikę Śmigielską. Niedawno wydała ona swoją pierwszą książkę kulinarną „Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna”, Wydawnictwo Znak Horyzont. Jakiś czas temu Wydawnictwo Znak Horyzont przysłało nam egzemplarz do recenzji. Bardzo dziękujemy za tę możliwość, gdyż bardzo lubimy na kuchennykredens.pl zaglądać. Tym chętniej podzielmy się naszymi wrażeniami dotyczącymi jej książkowego dziecka.
„Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Moniki Śmigielskiej, Wydawnictwo Znak Horyzont

Na okładce znajdziemy napis „Dom zaczyna się w kuchni,  a najlepsze historie pisane są smakiem.” Zgadzamy się z autorką bloga kompletnie w tym aspekcie, jak również i z tym, że kuchnia jest sercem każdego domu. Podobnie jak Monika Śmigielska wyznajemy zasadę, że swoje uczucia możemy okazywać najbliższym gotując i wspólnie biesiadując. 

„Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Monika Śmigielska, Wydawnictwo Znak Horyzont
Książka jest pięknie wydana. Cieszy oko swą estetyką, pięknymi fotografiami. Dowiemy się z niej również jak i dlaczego powstał Kuchenny Kredens. Okazało się, że publikowane przez autorkę na blogu przepisy na przedwojenne dania, często były punktem wyjścia dla czytelników do dzielenia się swoimi historiami i wspomnieniami związanymi z tymi potrawami. Przyznajcie się, czy Wy również nie macie jakiś wspomnień czy historii, których jakiś przysmak czy danie gra główne skrzypce, lub pozwala Wam wrócić swym aromatem do dzieciństwa, czy pięknych chwil z rodziną, czy przyjaciółmi? O to właśnie chodzi. Wtedy dopiero konkretne przepisy zostaną z nami na zawsze i nie zginą z mijającym czasem. Dlatego właśnie Monika Śmigielska postanowiła ocalić przed zapomnieniem dania dawne jak i te, które wszyscy znają i kochają i umieściła przepisy w swojej książce.
„Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Monika Śmigielska, Wydawnictwo Znak Horyzont

Przepisy są podzielone na pyszne śniadania, które dadzą energię na długo, desery, które osłodzą wiele chwil, a także na wystawne obiady. Znajdziemy również rozdział z przepisami na obiady powszednie, czyli codzienne a także rozdział dla oszczędnych – jak zrobić coś z niczego. Nie zabrakło też kilku przepisów dla jaroszy. Bardzo praktycznym dodatkiem jest umieszczony na końcu przelicznik miar i wag, przyda się nie tylko przy testowaniu przepisów z tej książki.

Oprócz przepisów w „Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” znajdziemy także porady sprzed lat o tym jak budować dom tak, by kuchnia była jego sercem, o tym co jest w kuchni niezbędne a bez czego absolutnie możemy się obejść. Dowiemy się także jak być gospodarnym i jak nakryć do stołu, by domownicy nie chcieli od niego szybko wstać. To cudowny zbiór bardzo praktycznych rad sprzed lat, nad którymi nie raz się z pewnością uśmiechniecie.
„Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Monika Śmigielska, Wydawnictwo Znak Horyzont

Każdy z Nas może stworzyć również taką własną historię kulinarną. A wielu z Was nieświadomie być może już ją tworzy zbierając w zeszycie czy notatniku przepisy, porady kuchenne i skarby z zeszytów naszych mam, czy zwłaszcza babć.
„Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Monika Śmigielska, Wydawnictwo Znak Horyzont

Dlatego też uważamy, że jeśli nie macie jeszcze prezentu na Dzień Babci czy Dzień Dziadka, książka „Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna” Moniki Śmigielskiej, Wydawnictwo Znak Horyzont, będzie idealnym prezentem. Będzie też świetną pozycją dla miłośników dobrej kuchni i kulinarnych eksperymentatorów na zbliżające się Walentynki. Serdecznie Wam tę książkę polecamy!

Pozdrawiamy myśląc o grzybku z jabłkami na śniadanie,

Ania & Piotrek

2 komentarze :

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...