Ciepłe dzień dobry na te chłodne dni,
Czasem bywa tak, że wszystko jest nie tak i na opak. Deszcz
pada, jest szaro, buro i ponuro. Ucieknie nam autobus lub tramwaj sprzed nosa,
ktoś zawarczy lub nas obsztorcuje. Ulubione buty przemokną, wiatr przeszyje
zimnem a kawa nie postawi na nogi tak jak zawsze. Zdarza Wam się tak? Ręka do
góry, kto się może pod tym podpisać. Chyba wielu z Was właśnie podniosło rękę.
Nie oszukujmy się, każdy ma czasem tak dzień na „nie”. Jest wiele rzeczy, które
wtedy pomagają. Dla nas może to być kubek gorącego kakao, koc i do tego jakiś
optymistyczny film. Inna opcja to kieliszek dobrego wina i przyjemne nuty
sączące się w tle, lub też jakiś nieskomplikowany a smaczny posiłek, zwłaszcza
w towarzystwie najbliżej osoby. A co na Was działa najlepiej w takiej sytuacji?
My dziś skoncentrujemy się na posiłku. Będzie to prosta i
ekspresowa propozycja jedzenia, które nam praktycznie zawsze poprawia nastrój.
Również jego wspólne przygotowanie. :) Lekko pikantne krewetki z makaronem,
pomidorami i czarnymi oliwkami na szybko. Rozgrzewa, jest proste i pyszne. Co Wy na to? Do tego kieliszek
białego, ulubionego wina i od razu świat wokół nie jest taki zły. :)
Krewetki z makaronem z pikantną nutą na szybko
Pikantne krewetki na szybko z makaronem |
Składniki (na 2 osoby):
- 200 g krewetek (u nas mrożone grenlandzkie)
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce
- 1 duży lub 2 średnie pomidory pokrojone w kostkę
- 1 garść pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka stołowa świeżego posiekanego drobno chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek białego wina do podlania krewetek (opcjonalnie,
a u nas zawsze;) )
- połowa opakowania makaronu spaghetti
- sól i pieprz do smaku
Krewetki na szybko |
Wykonanie:
Tradycyjnie zaczniemy od wstawienia wody na makaron i
rozmrożenia krewetek (wcześniej opisaliśmy ten sposób tutaj). W tym czasie siekamy wszystko co musimy przygotować,
żeby mieć wszystko przygotowane. Gdy woda na makaron wrze, to wrzucamy go i
przystępujemy do prac głównych. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie
wrzucamy na nią czosnek i chili. Smażymy chwile aż chili puści soki. Wtedy na
patelni lądują rozmrożone i osączone krewetki. Po krótkiej chwili skrapiamy je
sokiem z cytryny i dorzucamy połowę posiekanej natki. Dajemy im minutę po czym
podlewamy wszystko winem i czekamy aż się na patelni wszystko zagotuje. Wtedy
dorzucamy oliwki i pomidory. Wino może być to samo, które podamy razem z
daniem. Dusimy chwilę. Na tym etapie prac, makaron powinien już być gotowy.
Odcedzamy, dorzucamy na patelnię i mieszamy. Dajemy daniu chwilę, minutę,
maksymalnie dwie, by wszystko się dobrze wymieszało a makaron wchłonął cudowny
sos. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą natka pietruszki i
podajemy. Pychota. Od razu zajadamy, w doborowym towarzystwie ulubionego wina,
a przede wszystkim bliskiej osoby. Smacznego życzymy! :)
Szybki obiad dla Dwojga :) |
Pozdrawiamy ciepło,
Ania
& Piotr
Uwielbiam krewetki. A na pikantno... hmmm skradłaś moje podniebienie :D
OdpowiedzUsuńCieszymy się, ze trafiliśmy z propozycją :)
Usuń