Witajcie Kochani,
Gdzie nie spojrzeć cała gama odcieni pomarańczowych liści.
Sezon na nie w pełni. W pełni także sezon na dynie. Spotkamy wiele odmian
dyniowatych. Można zdecydowanie powiedzieć, że jest skarbnicą cennych
substancji. Zawiera dużo β-karotenu, a także potas, wapń, witaminy z grupy B.
Warto pamiętać, że nie zawiera sodu, zatem osoby z nadciśnieniem lub problemami
krążeniowymi mogą ją jeść. Pestki z dyni są jeszcze bardziej wartościowe
odżywczo niż dynia. Są zdecydowaną bombą prozdrowotną. Polecamy. :)
Dynia na kremowo |
Jest to warzywo, z którego można wyczarować wiele kulinarnych
rarytasów. Placki, zupy, gulasze, ciasta, farsze i można by tak jeszcze
wyliczać. My lubimy dynię w praktycznie każdym wydaniu. A jakie jest wasze
ulubione wcielenie dyni?
Dynia muscat |
Dziś proponujemy Wam aromatyczną, kremową zupę z dyni. Jest
to zupa, która na pewno zawsze Wam się uda a jej przygotowanie jest banalne. Dopadliśmy
odmianę muscat, o ciemno pomarańczowym, wyjątkowo aromatycznym i słodkim miąższu.
Nasza zupa to wersja rozgrzewająca, a wszystko dzięki dodatkowi świeżej
papryczki chili. Jest sycąca i idealna na jesienny obiad, czy jako pierwsze
danie obiadu dla rodziny lub przyjaciół.
Wnętrze dyni muscat |
Dynia na kremowo
Składniki (na 4-5 osób):
- 3 średnie marchewki
- 1 duża lub 2 średnie pietruszki
- 1 mały lub 0,5 średniego selera
- mały por
- około 1 kg dyni – u nas akurat dynia muscat
- 1 łyżka stołowa posiekanej drobno czerwonej papryczki
chili
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- jogurt grecki lub typu greckiego do dekoracji
Wykonanie:
Zaczynamy od obrania i wyszorowania wszystkich warzyw na
wywar. Marchewki, pietruszkę, selera i pora kroimy w plastry wrzucamy do garnka
z ok. 2 litrami wody. Doprawiamy lubczykiem, pieprzem ziołowym, solą, pieprzem czarnym
i gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Wtedy dodajemy pokrojoną w dużą kostkę
dynię i posiekane chili. Wszystkie warzywa powinny być pokryte tylko cienką warstwą bulionu.
Zupa w garnku |
Gotujemy około 15-20 minut aż dynia zacznie się
rozpadać. Jest to moment, kiedy możemy zdjąć na chwilę zupę z ognia i zmiksować
wszystko na gładko. Zanim zmiksujecie, odlejcie na wszelki wypadek trochę bulionu do miseczki. Zabezpieczycie się przed za rzadką zupą, lub będziecie mogli go dolać jak wyjdzie za gęsta. Stawiamy garnek ze zmiksowaną zupą na ogień i dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej, aby podkręcić smak zupy. Ewentualnie wtedy można też doprawić
ją jeszcze solą i pieprzem, jeśli czegoś jej Waszym zdaniem brakuje. Zagotujcie
zupę chwilę i możecie podawać. Prawda, że proste? :) Zupę podajemy z kleksem
jogurtu greckiego, którą posypcie płatkami suszonego chili lub szczyptą świeżego.
Jeśli macie, możecie posypać zupę świeżo prażonymi pestkami dyni. Serwujemy takie pyszności od
razu! :)
Pyszności dyniowe na talerzu |
Pomarańczowe i dyniowe pozdrowienia,
Ania & Piotr
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz