Witajcie,
Dziś przychodzimy do Was z relacją z VIII MIĘDZYNARODOWYCH
TARGÓW ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I REGIONALNEJ oraz IV TARGÓW EKOLOGICZNEGO STYLU
BYCIA, które odbyły się w Łodzi w dniach 2-4 października 2015. W ramach targów
zorganizowane było także II Forum EKObranży skierowane dla przedstawicieli eko biznesu,
sprzyjające nawiązaniu kontaktów biznesowych. Nas interesowała zdecydowanie ta „niebiznesowa”
część targów. Pochwalimy się także, że zostaliśmy blogiem partnerskim targów z
czego ogromnie się ucieszyliśmy. :)
Targi NATURA FOOD i beECO są największym wydarzeniem w Polce
oraz w Europie Środkowo-Wschodniej dla wszystkich miłośników stylu eco jak i
przeznaczonymi dla tejże branży. Myślimy, że jest to świetna okazja do
zapoznania się z ofertą nie tylko polskich ale i zagranicznych producentów.
Wśród wystawców można było spotkać zarówno producentów jak i przetwórców czy
dystrybutorów żywności oraz między innymi kosmetyków, akcesoriów do pielęgnacji
ciała, środków czystości czy sprzętu gospodarstwa domowego. Zatem różnorodność
produktów niesamowita.
Zaciekawił nas ogrom wystawców oferujących różne nierafinowane
oleje tłoczone na zimno. Mamy kilka perełek na oku. Wiele było firm oferujących
ekologiczne przyprawy oraz mąki, nasiona strączkowe jak i kasze najrozmaitsze.
Najchętniej chciałoby się wszystko wziąć ze sobą. ;)
żeby tak w domu mieć taką półkę..... |
Czy da się bardziej naturalnie? |
i wszystkiego można spróbować.... |
Bo czekolada wie najlepiej.... |
SOTI NATURAL, czyli firma z którą współpracowaliśmy :) |
Można było również spróbować
różnych produktów regionalnych takich jak sery czy wędliny oraz ciekawych
wypieków. Ale nie tylko. Były również stoiska z produktami bezglutenowymi,
które ostatnio są coraz bardziej popularne. Znaleźć można było także
ekologiczne zioła, wyciągi i ekstrakty, organiczne i ekologiczne herbaty oraz
kawy. Było co oglądać i o czym rozmawiać. :)
Największa ciekawostka dla nas, która wróciła z nami do domu to zakwas piekarski, którego nie trzeba dokarmiać - zobaczymy co z tego wyjdzie. ;)
a to ciekawostka..... |
Stoiska wystawiennicze podzielone były na różne sektory.
Wyróżnić można było strefą produktów regionalnych, strefę miłośników kawy,
strefę produktów naturalnych, strefę produktów ekologicznych, strefę
ekologicznego stylu bycia oraz salon bioróżnorodności. Była również strefa
pokazów kulinarnych – obserwowaliśmy co tam Carlos Gonzalez Terejra miesza w
garnkach. ;)
Podział na strefy to świetny pomysł, bo można było skoncentrować
się na tym, co interesuje nas najbardziej i bez trudu zlokalizować produkty, z
którymi chcielibyśmy się zapoznać. Za rok wybierzemy się na targi ponownie na
pewno. Takiego wydarzenia nie można przegapić. :)
Słoneczne i jesienne pozdrowienia,
Ania
& Piotrek
ciekawa treść i konkretny wpis
OdpowiedzUsuń