Witajcie Kochani,
Jesień rozpanoszyła się już na dobre. Pod stopami mamy już
kolorowe dywany liści a temperatura nas nie rozpieszcza. Słońca też ostatnio
jak na lekarstwo. A jak Wasza jesień? Jak u Was wygląda?
Niedawno dzieliliśmy się z Wami naszym sposobem na
zamknięcie odrobiny słońca w słoikach, podając Wam przepisy na domowy ajvar czy
leczo z cukinii. Potem wystarczy tylko otworzyć słoik by móc się jakąś cząstką
słońca w dowolnej chwili cieszyć i trochę podładować akumulatory. Dziś mamy dla
Was przepis na wytrawny dżem z pomidorów – niezwykły i aromatyczny. Można w nim
poczuć pyszne nasycone słońcem pomidory świetnie komponujące się z delikatną
pomarańczową nutą. Wasze kubki smakowe dopieszczą także aromaty cynamonu,
tymianku i majeranku przeplecione z pazurem chili i delikatnością miodu.
Zachęcił Was opis? Wypróbujcie ten przepis koniecznie, bo ten dżem jest
rewelacyjny i pyszny. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, pieczonych i
gotowanych mięs oraz świetnie sprawdza się jako dip do warzyw czy kanapek. Lato
w słoiku, które da się zjeść. Takie przetwory kochamy. Czy to może nie
smakować? Polecamy. :)
Dżem z pomidorów – wytrawny i niezwykle aromatyczny
Dżem z pomidorów - słońce w słoikach |
Składniki (na 6-7 słoików po ok. 250 ml):
- 3-3,5 kg polnych pomidorów
- 4 duże cebule
- 3 duże pomarańcze
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli
- 3 łyżki dobrego miodu
- 3 łyżki posiekanego chili
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu (uwaga! łyżeczki nie łyżki ;)
)
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- sól i pieprz do smaku
Pachnące słońcem pomidory |
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania pomidorów – obieramy ze skóry
(najlepiej je sparzyć) i kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy a
wszystkie pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę takiej wielkości jak i
pomidory. Tak przygotowane będą czekały na swoją kolej.
Teraz przechodzimy do posiekania
cebuli i podsmażenia na oliwie, lekko ją karmelizując, ale nie za bardzo by nie
była gorzka.
Do takiej cebuli dodajemy chili i skórkę z pomarańczy. Chwilę
smażymy. Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Po jakichś 30 minutach
dodajemy pokrojone pomarańcze, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś
15 minut. Po tym czasie dodajemy słodką paprykę, tymianek, majeranek, kardamon,
sól i pieprz. Jeśli chodzi o sól i pieprz to musicie spróbować i doprawić tak
jak lubicie. Teraz dżem zostawiamy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu
mieszając. Po tym czasie dżem powinien się zredukować i być dość gęsty. Dopiero
wtedy dodajemy cynamon i miód. Zostawiamy na ogniu na jakieś 10-15 minut.
Dżem gotowy do rozporcjowania |
Gorący dżem porcjujemy do wyparzonych słoików. Obracamy do góry dnem i czekamy
aż przestygną a słoiki się zamkną. Następnie pasteryzujemy 20 minut od
zagotowania w garnku z wodą. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem, czekamy aż całkowicie
wystygną a słoiki się zamkną.
Intensywne smaki w pomidorowej oprawie w formie
zapasów na zimę gotowe! Rewelacja. :)
Aromatyczne i pomidorowe pozdrowienia,
Ania
& Piotrek
Uwielbiam pomidory w takiej formie. Świetnie smakują i pasują praktycznie do wszystkiego. Ciekawi mnie jak pomidory komponują się z cynamonem i pomarańczą, lubię łączyć różne smaki w jednym słoiku :) Tego przepisu jeszcze nie znałam, ale chętnie wypróbuję bo domowe przetwory nie mają sobie równych. Co prawda można pójść na łatwiznę i kupić w sklepie, ale smak nigdy nie przebije tego uzyskanego samodzielnie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie. Możemy się tylko pod tym podpisać - co domowe to domowe. :) Cynamon podkreśla "pomidorowość" pomidorów i podkreśla ich słodycz, a pomarańcza dodaje takiego świeżego akcentu i równoważy i buduje słodko-kwaśny smak dżemu. :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie :)
Taki dżemik jest smacznym ratunkiem, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Wystarczy zrobić naleśniki z mięsem, czy zapiekankę i razem z takim pomidorowym musem tworzy się pyszny i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) poza tym taki dżem pozwala zatrzymać smaki lata na ponure jesienne i mroźne zimowe dni. :)
Usuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńsloiczki pelne smaku
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńciekawy wpis
OdpowiedzUsuń