Witajcie Kochani,
Ostatnio wiało na naszym blogu ciszą. Przepraszamy. :) Na
swoje usprawiedliwienie mamy ciąg dalszy walki z doktoratem Ani. Udało się zdać
kolejny egzamin, dopiąć, napisać i oprawić pisarskie twory naukowe. Teraz
czekanie na ostatni egzamin – przedmiotowy, recenzje i ostateczne uwieńczenie,
czyli obronę. Ostatnie tygodnie były zatem dla nas bardzo intensywne i trudno
było ogarnąć świat wokół. Zatem przepraszamy i wracamy do blogowej i kulinarnej
twórczości. :)
Dziś mamy dla Was propozycję nadal jesienną, bo dyniową. Są
to genialne placuszki z dyni. Nie wymagają specjalnie wielkich zabiegów, a są
przepyszne i znikają z talerzy w takim tempie, że kuchnia nie nadąża z
wydawaniem. ;) Możecie je podawać na słodko – z powidłami, dżemami, konfiturami
lub cukrem. Wybornie smakują też w wersji wytrawnej – z rozmaitymi dipami czy
sosami. Nasza wersja to opcja z domowym sosem czosnkowym. Podane zniknęły
jeszcze szybciej niż weszły na stół. Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych
placków ziemniaczanych. :) Myślimy, ba zuchwale powiemy, że jesteśmy pewni, że gdy ich spróbujecie, będziecie chcieli jeść je częściej.
;)
Placuszki pomarańczowe, czyli z dyni lub dyniowe
Placuszki z dyni |
Skład:
- 5 szklanek dyni startej na dużych oczkach (u nas ponownie
dynia muscat)
- 2 jajka
- 1 cebula starta na drobnych oczkach
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- około ¾ szklanki mąki – można, a nawet trzeba więcej, w
zależności ile dynia puści wody
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Starta dynia z posiekaną natką |
Starta dynia z przyprawami, ziołami, startą cebulą i jajkami |
Gotowa masa na placuszki dyniowe |
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujecie startą dynię, cebulę, posiekaną
natkę i wszystkie przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Następnie dodajcie jajka i
ponownie masę wymieszajcie. Następny etap to dodanie mąki. Nie dodawajcie od
razu całej. Dodajcie jej połowę. Teraz musicie wymieszać całość naprawdę
dokładnie. Jeżeli stwierdzicie, że masa jest za rzadka, dodajcie jeszcze
troszkę mąki i ponownie wyróbcie masę. Jeśli zajdzie taka potrzeba to ostatnią
czynność powtórzcie. Gdy masa jest już gotowa, rozgrzejcie olej na patelni –
ok. 0,5 cm warstwa wystarczy. Nakładajcie na rozgrzany olej porcje dyniowej
masy, formując cienkie placki. Smażcie na złoty kolor około 2 minuty z każdej
strony. Odsączcie na papierze z nadmiaru oleju. Serwujcie gorące z sosem czosnkowym lub innym, waszym ulubionym
dodatkiem. Palce lizać! :)
Placuszki dyniowe z sosem czosnkowym |
Dyniowe pozdrowienia i dyniowe smacznego!
Ania
& Piotr
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz