Dzień dobry Kochani,
Wiosna nas nie rozpieszcza. Jest zimno i łatwo się
przeziębić. Dziś mamy zatem dla Was idealną propozycję, która pomoże wzmocnić odporność
a w dodatku jest po prostu pyszna i aromatyczna. Pasta z zielonej soczewicy z
pieczarkami oraz niezwykłym dodatkiem – maceratem czosnkowym olejem z
wiesiołka. Macerat czosnkowy olejem z nasion wiesiołka to niezwykły preparat
firmy GAL. Produkt ten
otrzymaliśmy w ramach współpracy do recenzji. Więcej o nim możecie przeczytać
tutaj. Bardzo polubiliśmy ten preparat zarówno za właściwości jak i formę w jakiej
występuje. Dlaczego, możecie przeczytać poniżej. :)
Pasta z zielonej soczewicy z niezwykłym dodatkiem |
O zaletach stosowania olei wielonienasyconych napisano już
chyba wszystko. Są bezcenne dla naszego zdrowia i doskonale wpływają na nasz organizm.
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno ma dodatkowo te szczególnie ważne kwasy: linolowy
LA i gamma-linolenowy GLA. Kwas LA pomaga w walce z wysokim poziomem
cholesterolu. Kwas GLA może być pomocny w łagodzeniu objawów reumatoidalnego
zapalenia stawów, egzemy, trądziku oraz może mieć wpływ na zapobieganie
uszkodzeniu nerwów, które jest powikłaniem cukrzycy. Zalety spożywania kwasu GLA
docenią zwłaszcza kobiety, gdyż jest niezastąpiony w utrzymaniu i odbudowie prawidłowej
struktury skóry oraz wzmacnia jej elastyczność. Pomaga regulować cykl miesiączkowy,
a pary starające się o dziecko powinny szczególnie docenić jego działanie, gdy
pojawiają się problemy ze skąpym endometrium – ale uwaga, musi być stosowany w
odpowiednich dniach cyklu. Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj i tutaj. Zatem naprawdę warto by pojawiał się w naszej diecie. :)
Czosnek to naturalny antybiotyk i jego zalet też chyba nie
trzeba szczegółowo opisywać. Wiadomo od wieków, że wzmacnia naszą odporność –
co w okresie chwiejnej pogody może być bardzo przydatne. Dodatkowo wspomaga
metabolizm cukrów w organizmie oraz jest naszym sprzymierzeńcem w walce w
wysokim poziomem cholesterolu.
Wszystkie te zalety oleju z wiesiołka i czosnku łączy sobie
właśnie preparat firmy GAL. Jest on w formie specjalnych kapsułek – serduszek.
Ważne jest to, by spożywać go na zimno. Po odcięciu lub oderwaniu końcówki
możemy polać nim sałatkę czy surówkę, dodać do gotowego już dania na talerzu,
czy tak jak w naszym przypadku dodać do pasty (do porcji dla jednej osoby) czy
też bezpośrednio na kanapkę. Jest to niezwykle wygodna forma, ponieważ możemy
ją ze sobą wszędzie zabrać a jednorazową porcję mamy już odmierzoną. Takie
zamknięte kapsułki gwarantują także to, że kwasy tłuszczowe nie będą się
utleniać, zatem produkt będzie trwalszy i zawsze zachowa swoje właściwości. Rozwiązanie
idealne. Znacie ten produkt? My go zdecydowanie polecamy :)
Pasta do chleba z zielonej soczewicy z pieczarkami i olejem
z nasion wiesiołka
Aromatyczna i zdrowa pasta z soczewicy do chleba |
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy (waga na sucho przed ugotowaniem)
- 400 g pieczarek startych na dużych oczkach
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek świeżego czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
- dodatkowo opcjonalnie: macerat czosnkowy olejem z nasion wiesiołka –
po kapsułce na osobę
Macerat czosnkowy olejem z nasion wiesiołka firmy GAL - idealny dodatek do kanapek |
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do
gotującej się soczewicy dodajemy połowę tymianku. Na 1 łyżce oleju podsmażamy
na złoto cebulę. Zdejmujemy i wrzucamy na patelnię pieczarki. Dodajemy do nich
resztę tymianku genialnie podbijającego grzybowy aromat. Gdy są gotowe zdejmujemy
z patelni i zostawiamy do stygnięcia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i również czekamy
aż ostygnie. Do większej miski wrzucamy soczewicę, ząbek czosnku, łyżkę oliwy, sok
z cytryny, majeranek, pieprz i sól do smaku. Miksujemy wszystko blenderem na
gładką masę. Wtedy dodajemy pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy
pastę na godzinę, by smaki się przegryzły. Po tym czasie podajemy. Najlepiej
smakuje z chlebem na zakwasie – tutaj znajdziecie nasze przepisy. Każdą kanapkę skrapiamy maceratem czosnkowym
olejem z nasion wiesiołka – wspaniale aromatyzuje pastę i nada jej nowego
wymiaru. Poza tym zadba o nasze zdrowie. Polecamy serdecznie. :)
Pozdrawiamy wiosennie na przekór aury za oknem,
Ania
& Piotrek
Pasta fajna, ale chyba będzie też dobra ze świeżym czosnkiem ? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej może być świeży :) Pasta będzie równie smaczna :)
UsuńMyślę, że zjadłabym ją ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńSmakuje fantastycznie, więc pewnie tak :) Pozdrawiamy :)
UsuńTen przepis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuń