Witajcie Kochani,
Jak Wam mijają zimowe dni? U nas zima pełną gębą, że tak to
ładnie określimy. :)
Dziś mamy dla Was przepis na nalewkę bazylikową. To nie
tylko wytrawny eliksir pomocny w wielu dolegliwościach, ale także smaczny
ziołowy trunek. Robicie nalewki lub lubicie je pić? Macie jakieś ulubione? Mamy
kilka takich przepisów w zanadrzu, ale zaczniemy od bazyliówki ze względu na
to, że jest szybka w wykonaniu i skuteczna w działaniu. :)
Nalewka z bazylii pomaga w bólach żołądka oraz niestrawności
poprzez działanie rozkurczowe (na cały układ pokarmowy) i wspomaganie
wydzielania soków żołądkowych. Co więcej będzie bardzo pomocna w chorobach dróg
moczowych oraz kamicy nerkowej ze względu na swoje działanie moczopędne i
bakteriobójcze. Bakteriobójcza moc nalewki przydatna będzie w infekcjach oraz
stanach zapalnych. Z własnego doświadczenia powiedzieć Wam możemy, że w
przypadku niestrawności i różnych problemów żołądkowych działa fantastycznie a
przede wszystkim pomaga i przynosi ulgę. Możemy ją serdecznie polecić. :)
Nalewka z bazylii
Nalewka z bazylii |
Składniki:
- 2 garście świeżych liści bazylii (najlepiej z własnej hodowli
lub ekologicznej – u nas eko)
- 0,5 litra czystej wódki 40% (wódka musi być naprawdę
dobrej jakości)
Obrywamy listki z bazylii |
Wykonanie:
Ważne jest to, aby zarówno bazylia jaki i alkohol, którym zalejemy zioła był dobrej jakości. Użyta wódka w równym stopniu decyduje o smaku nalewki jak i zioła. Warto o tym pamiętać. :)
Liście bazylii należy dokładnie umyć i wysuszyć, np. w
suszarce do sałaty lub ręcznikami papierowymi. Następnie wkładamy je do słoja
lub butelki z szeroką szyjką, która pozwoli na późniejsze pozbycie się liści ze
środka. Kolejny krok to zalanie liści wódką i szczelne zamknięcie naczynia.
Teraz pozostaje czekać |
Co
ważne, liście powinny być zakryte alkoholem, ale bez przesady – zwiędną i
opadną, także aż tak się tym nie przejmujcie. Macerujemy w ciemnym i ciepłym
miejscu przez 2 dni, np. w szafce w kuchni.
Po 2 dniach macerowania w ciemnym miejscu |
Po tym czasie nalewkę filtrujemy dwukrotnie
przez filtr od kawy umieszczony w lejku i przelewamy do ciemnej butelki – to bardzo
ważne i przechowujemy w ciemnym miejscu. Można ją spożywać od razu. :)
Niesamowity kolor bazyliowej nalewki |
Banalnie
prosta i szybka w wykonaniu. Smakuje interesująco, bo to smak zupełnie inny niż
znamy z świeżej bazylii. Niesamowity i aromatyczny prozdrowotny eliksir,
polecamy. :)
Bazyliowe pozdrowienia,
Ania
& Piotrek
interesujący wpis!
OdpowiedzUsuńbazylia dobra na wszystko
OdpowiedzUsuńCiekaw jestem jak smakuje ten specyfik.
OdpowiedzUsuń