czwartek, 12 marca 2015

Krewetki z sosem z bakłażanów i pomidorów z makaronem - danie na talerzu, które woła wiosnę

Witajcie Kochani,

Czujecie wiosnę za oknem? A może aura u Was kapryśna? U nas raczej w kratkę, czyli ekscytacja wiosenną pogodą przeplata się z rozczarowaniem szarzyzną. Takie uroki marca. :)

Tęsknota za ciepłymi klimatami wywołała u nas ochotę na danie inspirowane śródziemnomorską kuchnią. Owoce morza, a w tym wypadku krewetki z takimi chwilami i krainami nam się kojarzą. Mamy dla Was dziś propozycję na danie w kolorach tętniących energią – czerwień, róż, koral, oberżyna z delikatną domieszką zieleni. Serwujemy zatem krewetki z sosem z pomidorów i bakłażanów, z akcentem żywej zieleni. Podane z makaronem stanowią świetne danie na tzw. proszony okazyjny obiad lub kolację we dwoje. Podając takie danie serwujemy letnie klimaty na talerzu. Teraz, po zimowym letargu, taki energetyczny kopniak przed początkiem wiosny jest wszystkim potrzebny. Zatem polecamy i zachęcamy by trochę lata zagościło i u Was. :)

Krewetki z sosem z bakłażanów i pomidorów z makaronem
Krewetki z sosem z bakłażanów i pomidorów z makaronem
Krewetki w słońcu wczesnowiosennym

Składniki  na sos (5-6 osób):
Na sos
- 2 bakłażany pokrojone w dużą kostkę
- 1 średnia posiekana w kostkę cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych (lub latem ok 1 kg świeżych dobrych i słodkich)
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego chili (tylko lekki akcent)
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ½ pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki białego wina (można pominąć)
Krewetki
- 800 g mrożonych lub świeżych dużych krewetek (u nas krewetki Vannamei )
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli i pieprzu do smażenia krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe
- 1 opakowanie makaronu np. spaghetti
- ½ pęczka posiekanej grubo natki pietruszki

Bakłażany
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania sosu. Na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce oraz pól łyżeczki posiekanego chili. Dajemy składnikom chwilę i wrzucamy na patelnię bakłażany. Bakłażany przygotowujemy wcześniej.
Pokrojone w plastry lekko solimy i czekamy aż puszczą sok i tym samym gorycz. Opłukujemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę ze skórką – zmięknie i nie będzie jej czuć, a nawet będzie się rozpływać w ustach. Gdy bakłażany zmienią na patelni kolor i teksturę, będą się lekko rozpadać, dodajemy pomidory. Podlewamy winem, czekamy aż zawrze i dodajemy wszystkie przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę i trochę natki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, często mieszając.
Pomidory i bakłażany

W tym czasie bierzemy się za krewetki. Jeśli były mrożone, dobrze je wcześniej rozmrozić, oczyścić jeśli tego wymagają. Nasze były całe, w pancerzach i z głowami, więc zabawy było co niemiara. Urywanie główki, wyciąganie z pancerza, dokładne opłukanie z resztek wnętrzności. Chcieliśmy mieć w daniu krewetki gotowe do zjedzenia, bez dodatkowej zabawy. ;) Gdy są gotowe, a do końca gotowania sosu zostało około 10 minut to wrzucamy makaron do gotującej się wody. Równocześnie rozgrzewamy oliwę na drugiej patelni i na gorącą wrzucamy krewetki. Smażymy krótko, często mieszając – 3-4 minuty, pod sam koniec skrapiając solidnie sokiem z cytryny oraz dodając szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Tak przygotowane krewetki są soczyste i nie staną się „gumiaste”. Gdy sos jest praktycznie gotowy, krewetki usmażone a makaron gotowy lub dochodzi, to wrzucamy krewetki na około minutę do sosu tuż przed podaniem.
Krewetki
Wykładamy na talerze porcje makronu i na to dajemy sos z krewetkami. Posypujemy posiekaną natką. Zjadamy gorące. Pyszności! :)
Krewetki z bakłażanami i pomidorami

Lato na talerzu dające energię na Wiosnę :)

Pozdrawiamy serdecznie,

Ania & Piotr


P.S. Przypominamy to trwającym na naszym facebook’u wydarzeniu i gotowaniu z nami na Pierwszy Dzień Wiosny. Wstawiajcie tam swoje propozycje i zdjęcia potraw. Jeden z prezentowanych tutaj ebook’ów może byćWasz. :) 

3 komentarze :

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...