Witajcie w ten prawie wiosenny czas,
Dziś na blogu ląduje drugi przepis z cyklu gęsto odżywczych koktajli. Jest to koktajl, który pomoże Wam
nie tylko wzmocnić organizm, ale także idealnie rozgrzeje w kapryśną wiosenną
aurę. Będzie również pomocny podczas walki z infekcjami, które w okresie
przedwiosennym często nam dokuczają. A czemu?
Zdrowie w formie płynnej :) |
Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia |
W koktajlu znajdziecie imbir, który nie tylko cudownie rozgrzeje, gdy zmarzniemy, ale także ze względu na właściwości przeciwzapalne będzie lekarstwem na bolące gardło czy przeziębienie. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym może okazać się naszym ratunkiem podczas sezonu grypowego i pierwszą bronią w walce z infekcjami. Co więcej imbir to afrodyzjak, a także naturalny dopalacz dla naszego mózgu – zwiększa wydajność umysłową. Nie wykluczone, że jedno z drugim ma związek. ;)
Nasiona chia to natomiast cenne źródło kwasów omega-3, np. cenny
kwas alfa-linolenowy, i omega-6. W połączeniu z mikro- i makroelementami, błonnikiem,
białkiem oraz antyoksydantami, które zawierają pomagają obniżyć poziom złego
cholesterolu oraz trój glicerydów oraz podwyższyć poziom dobrego cholesterolu.
Istnieją przesłanki, że obniżają oporność na insulinę tkanek oraz mogą obniżać
ciśnienie krwi. Uważa się, że mogą również zmniejszać stany zapalne w organizmie.
Ale to tylko wybrane ich właściwości. Nic tylko jeść garściami – ale pamiętajmy,
że w za bezpieczną ilość uważa się dwie łyżki dla osoby dorosłej. :) Sprzyjają
zwiększeniu nawodnienia organizmu, co może pomóc naszej cerze odwodnionej po
zimie. :)
O dobrym wpływie na nasze zdrowie jarmużu i jego
właściwościach pisaliśmy już wcześniej przy okazji przepisu na zdrowe domowe chipsy. :) Inne przepisy z jego wykorzystaniem znajdziecie tutaj.
Imbir w towarzystwie nasion chia, jarmużu oraz cytryny, jabłek i śliwek to samo zdrowie, więc pora na przepis
idealny na przedwiośnie. Jest to koktajl również dobry dla osób z insulioopornością lub stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym. :)
Koktajl z jabłkiem,
śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia
Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia |
Składniki (dla 1 osoby):
- 1 jabłko
- 2-3 większe śliwki
- 1-2 duże garście liści jarmużu
- 1-2 cm korzenia imbiru
- ¼ cytryny bez skórki lub 1 łyżka stołowa soku
- 1 łyżka nasion chia
- 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody
Wykonanie:
Nasiona chia wsypujemy do wybranego płynu i moczymy minimum
przez godzinę w temperaturze pokojowej lub na noc zostawiamy w lodówce. Do
napęczniałych nasion chia dodajemy jabłko, śliwki, jarmuż, imbir i cytrynę, po
czym wszystko miksujemy na gładko. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możecie dodać
wody lub mleka. Zielone pyszności gotowe. :)
Pozdrawiamy przedwiosennie,
Ania
& Piotrek
Jeśli chodzi o na prawdę elegancką restaurację w Warszawie z dobrym jedzeniem gdzie można zorganizować spotkanie biznesowe, to mim zdaniem ta https://naskrajnej.pl/catering nie ma sobie równych. Polecam wam sprawdzić ich ofertę, ponieważ na prawdę warto.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i kolorowy przepis. Ja do takich koktajli dodaję też banan. Nie jestem przekonany do tej śliwki ale może to tylko moje uprzedzenia. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Takie koktajle to bomby witaminowe, samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńPychotka w sam raz na wiosnę. Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe koktajle. To ogromna dawka witamin.
OdpowiedzUsuńTeż lubię koktaile
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńKoktajle o takim połączeniu rewelacyjnie wpływają na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
OdpowiedzUsuńCzasem warto znaleźć sposób na to jak odzyskać byłą.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietna bomba witaminowa, na pewno sprawdzi się przy tej porze roku! Wygląda pysznie, świetne połączenie składników. Dzięki za super kolorowy przepis :)
OdpowiedzUsuńTe koktajle są smaczne i bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuń