Witajcie Kochani,
Dziś rozstrzygnięcie konkursu na idealne zimowe danie
regeneracyjne i wzmacniające. Dziękujemy bardzo za wszystkie nadesłane zgłoszenia.
Jest nam niezmiernie miło napisać, że wygrało danie tradycyjne i polskie. Biały
barszcz w wydaniu Anny Pytel
przemawia do nas w 100%. :) Nagroda od Wydawnictwa Edipresse Książki - dwie książki Beaty Pawlikowskiej, Kurs pozytywnego myślenia – Wszystko mogę
zacząć od nowa i Sięgam po odwagę, wędrują w ręce autorki przepisu, który znajdziecie poniżej. W zimową porę takie sycące i rozgrzewające dania są
idealnym rozwiązaniem. Biały barszcz w takim wydaniu stawia na nogi. To jest
pewne. :)
Nagroda od Wydawnictwa Edipresse Książki |
Serdecznie
gratulujemy Zwyciężczyni! :)
Biały barszcz według
Anny Pytel
Biały barszcz według Anny Pytel - laureatki konkursu |
Składniki:
- ok. 2 litrów wody,
- 4-5 kawałków białej kiełbasy,
- 2 liście laurowe,
- około 0,5 kg wędzonego boczku,
- około 200 ml zakwasu,
- odrobinę czosnku,
- 5 ziemniaków,
- starty majeranek i lubczyk,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- jeśli ktoś lubi może dodać chrzan,
- 4 jajka do ugotowania (my preferujemy na pół twardo - czas
gotowania 9 min.:)).
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy do niego liście laurowe
oraz boczek pokrojony w grube plastry. Gotujemy go około 15-20 minut. Następnie
wkładamy białą kiełbasę, ziemniaki i gotujemy. Do tak przygotowanego wywaru
dodajemy jeśli mamy ochotę chrzan i ja już wtedy dosypuję lubczyk. Dolewamy
zakwas i mieszamy. Jeśli barszcz wydaje być się mało kwaśny możemy dolać
jeszcze odrobinę zakwasu. Na sam koniec zabielamy barszcz około 3 łyżkami
śmietany, które rozrabiamy z odrobiną ciepłego barszczu żeby nam się nie
zważyła. Na koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku oraz obficie
majerankiem. Podajemy z ugotowanymi na
twardo jajkami.
Jak Wam się przepis podoba? My jesteśmy pewni, że to danie
musi smakować świetnie. :)
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania
& Piotrek
Regeneracja jest bardzo ważna, dlatego nie wolno o niej zapominać :)
OdpowiedzUsuń