Witajcie Kochani,
Przepis, który dziś dla Was mamy powstał z potrzeby
zdrowotnej i kulinarnej improwizacji. Stworzenie czegoś, co zastąpi kupną
wędlinę z tablicą Mendelejewa a jednocześnie nie będzie wymagało godzin
spędzonych w kuchni – taki był nasz cel. Tak zrodził się przepis na klops z
piersi kurczaka, który jest niesamowicie aromatyczny, soczysty i jest
fantastyczny a do tego zdrowy jako wędlina na kanapki. Wiemy, co do niego
wkładamy i możemy mieć kontrolę nad tym co jemy. Ważne jest tylko użycie dobrej
jakości produktów. Taka pieczeń to idealne rozwiązanie dla wszystkich dbających
o zdrowie lub zmagających się z rozmaitymi schorzeniami jak np. insulinooporność
czy cukrzyca, a także różne nietolerancje pokarmowe. Dbamy o swój organizm i
nie dostarczamy mu zbędnej chemii, a jedynie wszystko to, co odżywia nas od
środka. To, co do niego dodacie zależy tylko od Was. :) Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu, gdyż jest o
wiele szybszy w wykonaniu, a gościom z pewnością będzie smakować. Polecamy! :)
Klops z piersi kurczaka – domowa, zdrowa i błyskawiczna wędlina
Aromatyczny klops z piersi kurczaka - idealna wędlina na kanapki |
Składniki (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy w 180 °C
przez 60 minut):
- 1 kg dobrej jakości piersi z kurczaka
- pół szklanki posiekanych zielonych oliwek
- 0,5 kg pieczarek startych na dużych oczkach
- 1 duża lub dwie małe cebule drobno posiekane
- 1 pęczek koperku drobno posiekanego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku starty na drobnych oczkach
- 1 czubata łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Soczysta pieczeń - szybka alternatywa dla pasztetu |
Wykonanie:
Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebuli na 1 łyżce oleju,
najlepiej na lekko złoty kolor. Na drugiej łyżce oliwy podsmażamy pieczarki –
czekamy aż odparuje większość soku, ale nie cały. Odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz zajmujemy się mięsem. Piersi z kurczaka możecie
zmielić sami lub poprosić w sklepie o ich zmielenie. Możecie też użyć malaksera
czy blendera i mięso zmiksować, pilnując by nie było ono miazgą. Surowe i
zmielone mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego podsmażoną cebulę i
pieczarki. Dodajemy starty czosnek, posiekane oliwki, koperek i przyprawy. Masę
dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
wygładzamy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około
godzinę. Pieczeń powinna być lekko złocista na wierzchu. Wyjmujemy z keksówki i zostawiamy do
ostygnięcia. Taki klops z powodzeniem może być przechowywany do tygodnia w
lodówce. To idealna propozycja na kanapki oraz świetna propozycja na to, aby
zaskoczyć gości nie tylko od święta. :)
Zdrowa i domowa wędlina - klops z piersi kurczaka |
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania
& Piotrek
Wygląda świetnie i bardzo przypomina pieczony pasztet. Sama jestem wielką fanką domowych wędlin, zarówno tych tradycyjnie wędzonych, jak i przygotowanych w piekarniku czy parzonych w garnku. Możemy dowolnie kombinować z rodzajem mięsa, dodatkami i przyprawami, za każdym razem uzyskując inny smak. Taka wędlina jest pełnowartościowa i co ważne - wolna od sztucznych konserwantów i tanich wypełniaczy. W zależności od potrzeb możemy zrobić mniej lub bardziej kaloryczną wersję i doprawić tak, jak lubimy. No i wiele przepisów nie wymaga wielu godzin w kuchni, więc ja widzę same plusy ;)
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny to wielka przygoda kulinarna i inwestycja w nasze zdrowie. :)
Usuńklopsiki sa sexy
OdpowiedzUsuń