Witajcie Kochani,
Znudziło nam się ostatnio mięso, a że sezon na dynię trwa –
zrodziło się takie oto cudo – pasztet z dyni, soczewicy oraz kaszy jaglanej.
Korzystamy z sezonowości – póki są dynie, dostarczamy białka od pysznych
strączków i kapkę zdrowia od kaszy jaglanej. Dodatkowo wszystko w kolorach jesieni. Brzmi dobrze? Gwarantujemy, że
smakuje fantastycznie. :)
Pasztet jest idealny jako samodzielne danie do zabrania do
pracy, jak i jako aromatyczny dodatek do kanapek. Zaserwowany gościom na pewno
ich zaskoczy i będzie smakował. :)
Pasztet z dyni, czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet z dyni, soczewicy i kaszy jaglanej |
Składniki (na
keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy 50-60 minut w 180 °C):
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy (waga na sucho)
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga na sucho)
- 4 – 5 szklanek dyni startej na dużych oczkach
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko kurze (można pominąć lub zastąpić kisielem z
siemienia lnianego)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 czubate łyżki świeżej natki pietruszki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chili
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy/oleju
do podsmażenia cebuli
- łyżeczka siemienia lnianego do posypania na wierzchu
Jesienne składniki na pasztet :) |
Wykonanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną wrzucamy do dużej miski i
miksujemy, tak by większość masy była zmiksowana, ale nie całkiem. Trochę
większych kawałków będzie fajne w strukturze pasztetu. Następnie dodajemy
podsmażoną na oliwie lub oleju cebulę, dodajcie przyprawy, natkę i wymieszajcie
dokładnie. Sprawdźcie smak. Powinien być jakby za mocny i intensywny – po dodaniu
dyni i upieczeniu złagodnieje.
Soczewica i kasza jaglana po zmiksowaniu i dodaniu przypraw |
Następnie dodajemy startą dynię i jajko. Dynia przy odmierzaniu powinna być lekko ubita
w szklance. Mieszamy w miarę dokładnie całość i wykładamy do keksówki wyłożonej
papierem lub innej formy. Posypujemy po wierzchu siemieniem lnianym.
Masa na pasztet z dynią - jesienne barwy w pełni :) |
Trochę ozdób nie zaszkodzi :) |
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
50 – 60 minut, aż lekko się zarumieni na wierzchu. Gotowe. :)
Jest to fantastyczny przepis na coś jesiennego, pożywnego i
aromatycznego. Polecamy. :)
Pasztet mocy na jesienne dni :) |
Złociste, jesienne i serdeczne pozdrowienia,
Ania
& Piotrek
Bardzo fajny pomysł na pasztet - pycha!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Bardzo lubimy takie cuda. :)
Usuńja jestem zdecydowanie mięsożerna ale takim pasztetem bym nie pogardziła :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj ten pasztet jest bardzo treściwy i dorównuje mięsnym zdecydowanie. :) Dziękujemy i pozdrawiamy :)
Usuń